De een vindt het fijn, de ander vindt het niets. Thuiswerken. Thuis aan de eettafel met een laptop, een kop koffie en je zelfgemaakte ontbijt de dag beginnen. Om er voor te zorgen dat jij deze periode gezond en productief doorkomt, hebben wij een aantal tips en tricks die het thuiswerken aangenamer moeten maken.

Denk aan de juiste houding

Om fysieke klachten te voorkomen is het belangrijk om een goede houding aan te nemen terwijl je werkt. Essentieel voor een goede zithouding is natuurlijk een verstelbare bureaustoel en de richtlijnen om deze correct in te stellen. Hier vind je een stappenplan om jouw bureaustoel zo in te stellen dat deze jou optimaal ondersteund. Heb je nog geen bureaustoel thuis? Overweeg dan om deze op te halen op kantoor of er een aan te schaffen. De eetkamerstoel is voor op de korte termijn een oplossing, maar biedt onvoldoende ondersteuning bij langdurig gebruik. 

Naast een goede stoel om op te zitten is het belangrijk dat je beschikt over de juiste ondersteunende producten die ervoor zorgen dat jij een goede houding aan kan blijven houden. Denk hierbij aan een toetsenbord, muis, een monitor of laptop standaard. Zonder deze producten neem je al snel een verkeerde houding aan wat na verloop van tijd resulteert in rug -en nekklachten.

Creëer de juiste omgeving

Op kantoor is het vanzelfsprekend dat de ruimte waarin je werkt beschikt over diverse faciliteiten zoals de juiste en voldoende verlichting, een aangenaam binnenklimaat en een fijne akoestiek. Thuis is dit niet altijd het geval, dus houdt hier rekening mee. Probeer bij het bepalen van je werkplek te denken aan de volgende zaken:

1. Licht: zorg voor voldoende daglicht en kunstmatig licht. Probeer plekken in direct zonlicht te vermijden. Hoe verleidelijk dit ook mag zijn.

2. Lucht: probeer voldoende te ventileren in huis. Zet af en toe even een raam open om jouw werkplek te voorzien van wat verse lucht.

3. Temperatuur: zorg voor een aangename temperatuur in huis. De perfecte temperatuur voor jouw thuiswerkplek ligt tussen 20 en 22 graden.

4. Geluid: probeer op een plek te werken waar je zo min mogelijk gestoord wordt door (omgevings)geluid of spreek thuis een plek af waar het rustig moet zijn.

5. Clean desk-policy: Jaja, ook thuis! Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd. Probeer je werkplek aan het einde van je dag zo opgeruimd mogelijk achter te laten of zelfs op te bergen, zodat je de volgende dag fris kan beginnen. 

Ontwikkel een dagelijks ritme

Het langdurig thuiswerken kan nieuw en onwennig aanvoelen. Je werkt plots niets meer op kantoor maar thuis en dit brengt uitdagingen met zich mee. Je hebt meer vrijheid om je eigen ritme te bepalen en er is niemand die je hierop kan controleren. Thuiswerken vereist daarom een andere mindset en wellicht zelfs meer discipline dan op kantoor. 

Belangrijk bij thuiswerken is dat je een ritme opbouwt dat voor jou fijn voelt en goed werkt in jouw situatie. Hoe laat sta ga je dagelijks op en welke ochtendroutines heb je? Wanneer houd je pauzes of doe je andere activiteiten zoals lunchen, sporten of mediteren? Hoe laat stopt je met werken en hoe laat je je werkplek achter voor de volgende dag? Het aanhouden van een ritme brengt structuur en rust en zorgt ervoor dat jij de komende periode aangenamer door zal komen. 

Gebruik apps

Er zijn een hoop programma’s/apps die je kunnen helpen om het thuiswerken gemakkelijker te maken. Handige apps zoals Slack, Trello en Zoom zullen je misschien al bekend voorkomen. Wij hebben 5 apps uitgekozen die je wat minder bekend zijn, maar wij regelmatig gebruiken en ideaal zijn bij het thuiswerken:

1. Asana: vergeet nooit meer wat je moet doen. Asana is een projectmanagement tool waar je gemakkelijk per project of klant overzichtelijk
taken in kan aanmaken en verdelen en uitvoeren.

2. Noisli: deze app zorgt ervoor dat je productief en geconcentreerd kan werken. Jij kan de keuze maken om verschillende natuurlijke geluiden (tegelijkertijd) af te spelen zoals regen, onweer of krekels en een timer in te stellen voor hoe lang je geconcentreerd aan het werk wilt gaan. Zo wordt je minder afgeleid, werk je voor een zelf bepaalde tijd in opperste concentratie en kan daarna de focus er even af.

3. Calm (wij gebruiken de mobiele app): neem eens in de zoveel tijd een moment voor jezelf en bouw hier routine in op. Mediteer in de ochtend, doe overdag ademhalingstechnieken of luister s’ avonds naar een verhaal. Probeer gedurende de dag genoeg momenten van rust te nemen.

4. Seven (iOS/Android): het onderhouden van je lichaam is belangrijk en wordt door de huidige ontwikkelingen wat lastiger gemaakt. Deze simpele app zorgt ervoor dat je per dag 7 minuten een workout uitvoert die jou fitter en sterker maakt. Kort, maar krachtig. Precies wat je nodig hebt.

5. Houseparty: naast alle online meetings gewoon even lekker lachen met collega’s? Gebruik Houseparty! Met deze app kan je naast videobellen ook diverse spellen spelen. Zo kan de vrijmibo toch nog doorgaan, maar wel op afstand. 

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *